Sunday, May 23, 2010

Panserhjerte - Jo Nesbø


  • Danish
  • May 22-23
  • 635 pages
  • Titre français: Pas encore traduit
Lige så meget jeg ikke bryder mig om de svenske krimidronninger, lige så vild er jeg med Nesbø og hans serie om Harry Hole. Heldigvis er Nesbø vendt tilbage til den fallerede politihelt, Harry Hole, efter en afstikker med krimien Headhunterne, som jeg heller ikke var så begejstret for.
Panserhjerte er således den ottende krimi i rækken med Hole, og de bliver blot bedre og bedre. De bliver vist også mere og mere omfattende, og denne var endda i stort format - som jeg var så heldig også at finde i Netto til 95 kr., en tredjedel af prisen i boghandlen, hvis jeg ikke ville vente til efterårets paperback til 129 kr.
Men de læses jo alligevel hurtigt - på to solrige pinsedage i parken og en lang lørdag aften, hvor jeg ikke kunne slippe Harrys eventyr. Jeg har vist nævnt tidligere, at jeg synes bedst om de bøger, der udelukkende foregår i Oslo - jeg synes ikke, at Flagermusmanden og Kakerlakkerne var nær så gode; men det var også de to første.
Denne roman handler igen om en seriemorder, men efter Snemanden er Hole flygtet til Hong Kong for at drikke, drukne sig i sorg og fylde sig med opiumsdampe. En norsk politibetjent, Kaja Solness, bliver sendt afsted for at hente ham hjem for at hjælpe med opklaringen. Derefter går det som sædvanligt i fuld fart.
Der er tjubang-scener og intelligent efterforskning; der er øde norske fjelde og vulkaner i Congo - og der er de komplicerede relationer med Holes kolleger og noget kvindfolk. Flere af personerne er nemlig blevet dræbt med et snedigt torturinstrument kaldet Leopolds æble efter den tidligere belgiske konge, som havde Congo som sin egen lille koloniale blomstrende baghave.
Der er ikke mindst et plot, som endnu engang formår at holde spændingen til sidste side. Man tror, at nu er den der og undrer sig over, hvad de sidste 150 sider mon skal bruges til - men så enkelt er det aldrig i Hole-bøgerne. Jeg læser ikke mange krimier - men til gengæld skal de altså være gode, når jeg gør - og det er Nesbøs.
Desværre har jeg en anelse om, at dette muligvis kunne være den sidste - nogle indikationer i bogens slutning, som ikke skal røbes her, kunne tyde på det. Jeg håber selvfølgelig, at jeg tager fejl - for det er faktisk krimier, jeg kunne finde på at genlæse en gang; ikke fordi jeg har glemt, hvem morderen er, men fordi hele opbygningen i historien er så velskrevet. Endelig er Hole også en fantastisk karakter, som snarere er en psykologisk gyser i sig selv!

6 comments:

Madame said...

Wauw, hvor lyder det godt, Nille - det er en bog jeg får lyst til at læse efter det, du fortæller. Jeg har aldrig læst noget af Nesbø tidligere.

God 2. pinsedag til dig!

Bai said...

Ja! Eg liker også Harry Hole. Eg har akkurat avslutta Frelseren, og eg gleder meg til neste bok.

Nille said...

Madame,

Mon ikke de fleste allerede findes på biblioteket? Det vil jeg tro. Selvom de første ikke er de bedste, så giver de dog en del baggrundsinformation for at følge Hole, som er en interessant personlighed! Det er ikke politisk på samme måde som Stieg Larsson, men det er nogle fantastisk gode plots synes jeg.

Jeg håber, at I havde lige så skøn sol i pinsen som hernede!

Nu må vi tilbage til arbejdet i morgen desværre ;-)

Nille said...

Bai,

Hvis jeg havde kendt til dem alle fra starten, ville jeg nok have læst dem i rækkefølge - men de er nu alligevel rigtigt gode.

Frelseren var utroligt god, også fordi jeg bedst kan lide dem, der foregår i Norge.

Fortsat dejlig Hole-læsning :-)

Ellen said...

Jeg var nu ret fascineret af Headhunterne...
Jeg skal også i gang med Harry Hole-serien, men har fået at vide, at de helst skal læses i den rigtige kronologiske rækkefølge, og det kniber lidt med at få fat i de første på biblioteket. Jeg må nok bare vente på, at Jo Nesbø-feberen aftager lidt :-)

Nille said...

Ellen,

'Headhunterne' var ret voldsom visse steder syntes jeg - lidt mere rå end disse trods alt. Men den havde absolut det der Nesbø-touch, som gør hans krimier bedre end alle de der svenskere (i mine øjne!).

Jeg tror absolut, at der er idé i at læse Hole-serien kronologisk. Dog vil jeg sige, at jeg muligvis ikke var fortsat, hvis jeg var startet med den første - de bliver nemlig kun bedre med tiden. Der er også historier, som først opklares i senere bøger - deraf en vis logik i at læse dem fra start selvfølgelig.

Men det er fantastiske krimier - man stopper ikke før sidste side!