Thursday, May 14, 2009

Vita - Melania Mazzucco


  • French
  • May 5-12
  • 603 pages
  • Dansk titel: Ikke oversat

Det er vel egentlig ikke en roman, men nærmere en slægtsforskningshistorie. Den italienske forfatter besluttede sig som 30-årig at grave i familiens historie - hendes farfar var i 1903 udvandret til USA, men vendte siden tilbage til Italien. Samtidig var en meget stor del af den yngre befolkning i den lille italienske bjerglandsby taget afsted i årene omkring århundredeskiftet, og forfatteren går i gang med at lede efter sporene af dem i USA.

Selvfølgelig må der være noget digtning og fri fortolkning i historien - men den giver også et ganske skræmmende billede af, hvordan det var at være indvandrer på den tid. Italienerne blev betragtet som det laveste af det laveste - helt nede i det sociale hierarki lige over den indfødte sorte befolkning. De blev chikaneret på grund af deres mørke udseende, deres strenge religiøse tro og mystiske madvaner... det kunne ikke andet end at vække tanker om, hvordan andre befolkningsgrupper senere - og stadig - bliver chikaneret i vores tid.

Der var en del historisk underbyggende viden, men også historien om de forskellige familiemedlemmers liv i USA - som de har genfortalt eller nedskrevet den til fremtidige generationer. Det var ikke en uforglemmelig bog, men den var absolut interessant og lærerig!

-----------------------------------------------------------------------

Ceci n'est pas un roman en soi - mais plutôt un mélange de généalogie et d'histoire d'une période spécifique dans l'histoire d'un petit village italien dont une grande partie des jeunes gens partirent pour l'Amérique au début du 20ème siècle. L'auteure s'est décidée à partir sur les traces du passé de sa famille et d'autres personnes liéés par le même nom et tous venant d'un petit village inconnu et pauvre de l'Italie. Son propre grand-père partait pour New York en 1903 mais il revient en Italie après l'échec de l'aventure.

Evidemment certaines parties sont un peu inventées - mais elle s'est aussi appuyé sur les témoignages des membres de la famille qui se rappellent les récits de leurs ancêtres. Leur vie aux Etats-Unis était dûre et ils subissaient le racisme comme étant la race presque tout en bas de l'échelle - seuls les noirs étaient en-dessous. On leur méprisait pour leur teint foncé, leur réligion et leurs coutumes - cela évoque dangereusement l'opinion qui persiste encore aujourd'hui sur d'autres peuples dans d'autres conditions.

Le livre contient des informations d'époque sur une vie qui a été loin d'être aussi riche et fantastique qu'ils s'imaginaient en partant - et la perception qu'avaient aussi la famille restée au pays à laquelle il fallait envoyer l'argent. L'argent qui ne venait pas toujours et surtout pas facilement. Sans être inoubliable il dresse un portrait intéressant d'une époque qui fût le destin de beaucoup d'européens partis chercher la fortune - et qui est en quelque sorte le pilier de l'Amérique d'aujourd'hui.

6 comments:

Dorte H said...

Jeg arbejder med immigration og integration i en klasse lige nu, og emnet holder aldrig op med at fascinere mig. Man kan tegne en meget findelt pyramide over de mange lag af mere eller mindre hvide immigranter, hvor italienerne ligger faretruende nær jøder og indere, og det er nok nyttigt for danske gymnasieelever at lære, at de fleste kulturer gik ind for race-hygiejne mm i 1930erne.

Nille said...

Dorte,

Jeg er helt helt enig! Fænomenet er langtfra moderne - men det gør det jo kun endnu mere skræmmende! Men du har ret - det er vigtigt at lære børnene, at uanset så fører det ikke til noget godt.

Det rammer utroligt bredt - også indenfor vores såkaldte "hvide race", som du skriver! Meget tankevækkende - og det lyder som et interessant projekt at arbejde med!

Louise said...

Det her lyder som en bog, det kunne være interessant at læse. Jeg er ikke som sådan "interesseret" i litteratur om racehygiejne, men det lyder alligevel som en ret spændende fortælling.

Nille said...

Louise,

Den var faktisk interessant - ikke fordi den udelukkende handler om racehygiejne; men vel snarere om de kummerlige kår, de levede under - som skrækkeligt nok stadig findes for andre grupper i dag!

Louise said...

Ja, det er det jeg tænker på - og det er rædselsfuldt at tænke på....but don't get me started!

Håber, at du har haft en dejlig dag - nu er der en ny flok politiske freaks fra DK på vej ned til dig i Bruxelles ;o) ;o)

(ok de er ikke freaks alle sammen - men næsten)

Nille said...

Louise,

Helt enig - der kan skrives mange og lange epistler om det tema!

De er nok ikke freaks alle sammen - og de fleste generer mig ikke rigtigt i dagligdagen ;-) Anders skal bo tilpas langt væk fra mig til, at jeg ikke bliver plaget af security osv.

Men en masse af den ene og den anden slags kommer der i hvert fald ;-)