Tuesday, December 11, 2007

Fall on Your Knees - Ann-Marie MacDonald


Det er en familiesaga. Det er en utrolig mørk og tragisk familiesaga oven i købet! Man kan blive snydt af omslaget, af starten af bogen - men lige så stille kryber den dårlige fornemmelse ind gennem siderne.
James Piper er en ung ambitiøs klaverstemmer i starten af det 20. århundrede på en gudsforladt ø i Nova Scotia i Canada. Han forelsker sig i den unge libanesiske pige, Materia, og de løber væk for at gifte sig. Men Materia er blot 13 år gammel og forblændelsen fortager sig hurtigt. Til gengæld kaster han sin kærlighed på deres første datter, Kathleen.
Kathleen bliver målet for alle faderens drømme. Hun bliver også målet for de uudtalte længsler, han ikke får opfyldt i sit mislykkede ægteskab. Hun synger smukt og da han vender hjem fra krigen i Europa sender han hende til New York, hvor hun skal uddanne sig - og for at få hende væk fra sine egne indre dæmoner.
I mellemtiden er der dog kommet yderligere 2 piger - Mercedes og Frances. Pigerne er alle meget forskellige i personlighed, temperament og især i deres forhold til og opfattelse af faderen. Langsomt går det op for læseren, at alt ikke er som det bør være i den familie - og de i alt 4 døtres liv former sig i høj grad efter faderens handlinger og de konsekvenser disse får mange år fremover. Det er en tragisk fortælling om mennesker, som vil men aldrig opnår at finde lykken.
Den er meget intens med passager, som går i detaljer og fortæller små episoder over mange sider for til sidst at springe hurtigt frem i årene. Men netop denne stil er nødvendig for at komme ind under huden på personerne. Det er først på de sidste sider af denne store roman at hele gruen går op for én.
Jeg fik denne bog anbefalet af Bogsider, som har skrevet en flot anmeldelse af den hér - og som jeg først lige har læst for at bevare spændingen! Det er absolut en bog, jeg også vil anbefale videre... en stor oplevelse. Tak for det gode råd!
-----------------------------------------------------------------------
Ce livre m'a été conseillé par une autre blogeuse danoise, et sans vraiment en lire plus sur le sujet je l'ai acheté. Sans regrets! Un livre passionnant - et tellement noir!
C'est l'histoire de toute une famille et de leurs secrets, leurs mystères, leurs tragédies, leurs rêves brisés.... tout se passe tout au début du 20ème siècle sur une île paumée dans le Nova Scotia au large du Canada. James est un jeune homme qui tombe amoureux de la belle Materia qui est libanaise. Ils s'enfuient et se marient - mais elle n'est qu'une enfant et ne sait pas prendre les responsabilités d'une femme au foyer.
Ils ont une première petite fille, Kathleen, qui est belle, qui chante comme un ange - et qui devient l'objet de tous les rêves du père. De ses rêves mais aussi de ses envies les plus obscures. Il part en Europe pour la guerre de 14-18 et en revenant il envoie Kathleen à New York. Pour qu'elle puisse apprendre à chanter - mais aussi pour l'éloigner de lui-même.
Il s'occupe alors des 2 prochaines filles qui sont arrivés avant la guerre - Mercedes et Frances. Les filles - il y en aura 4 en tout - sont toutes différentes. Dans leur personnalité, dans leur façon d'affronter le monde mais surtout dans leur manière de vivre les secrets familiaux et l'influence du comportement paternel sur leur avenir.
L'histoire se déroule sur environ 60 ans. Il y a des passages minutieusement décrits - où on se demande pourquoi rester autant sur ce sujet. Mais cela fait la composition des personnages - et quand à la fin tout se boucle finalement très vite on a les éléments en main pour comprendre. Mais il faut attendre les toutes dernières pages pour vraiment comprendre l'ampleur de cette tragédie.
Autres avis sur ce livre - qui a decidément marqué....

4 comments:

Bogsider said...

Dejligt at du kunne lide bogen! Jeg havde tænkt mig at genlæse den snart, men tror faktisk ikke, at jeg er i humør til det. Jeg glæder mig selv til at komme i gang med nogle nye genrer, for jeg kan mærke, at jeg snart har fået nok af krimier, i hvert fald for det næste stykke tid. Har dog lige et par mere, som jeg skal have gnavet mig igennem.

johanne said...

Tak for endnu en god anbefaling. Den her vil jeg bestemt læse, og har straks bestilt den på biblioteket. Din beskrivelse af bogen gør mig nysgerrig.

NILLE said...

Johanne, det er dejlig læsning. Ikke overfladisk, yndig... men en stærk bog. God fornøjelse!

NILLE said...

Bogsider, en gang imellem er et stilskift nødvendigt. Jeg er igang med at opbygge listen til ferien - der er krimier helt perfekte... til strandlæsning og 10 timers flyvetur. Så jeg må vist lure nogle tips hos dig - men det bliver jo ikke de danske forfattere af gode grunde.