- Dansk
- 20.-22. august
- 317 sider
Det er jo yderst sjældent, at jeg læser danske bøger - primært grundet den ufatteligt elendige korrekturlæsning disse ofte præges af. Der er en grum mangel på kvalitetskontrol hos danske forlag må man formode. Desuden er bøgerne ofte forholdsmæssigt dyre grundet de små oplag. Men denne fandt jeg til en god pris.
Denne var jo heller ikke som sådan dansk, da den er oversat fra norsk - men den var dog på dansk. Og den var heldigvis af en glimrende "teknisk" kvalitet. Historien i sig selv var ovenud fantastisk og dybt fascinerende.
Jeg læser heller ikke nær nok om nordisk historie; hvor jeg til gengæld har spist mig igennem utallige bind af biografier af franske og engelske monarker og deres landes historie. Så det var fornyende og interessant at finde en så velskrevet biografi af personer og en tidsalder, som var ny for mig.
Det 14. århundrede har muligvis færre skrevne overleveringer i Norden end i det sydligere Europa - ikke desto mindre er det en ufatteligt spændende periode, hvor magten skifter konstant mellem de tre kongeriger, der skulle ende med at blive et for noget tid. Inden de igen blev splittet på kryds og tværs, og nu er tilbage ved udgangspunktet som tre lande.
I 1290 sendes en ung norsk prinsesse, Margrete, på et skib mod Skotland. Hun er norsk prinsesse og skotsk barnedronning gennem sin mor; og nu skal hun vies til den engelske tronarving for at sikre Englands fredelige overtagelse af Skotland. Men skibsrejsen er brutal her om vinteren, og ankommet til Orkney-øerne dør hun, og vender tilbage til Bergen i en kiste.
Det bliver på sin vis starten på en turbulent tid i de nordiske lande, som styres af Håkon V i Norge, Erik Menved i Danmark (efter, at faderen Erik Klipping jo brutalt var blevet myrdet i Finderup Lade) og endelig kong Birger i Sverige.
De er alle intrigante og kampstridige, og landegrænserne er jo slet ikke som i dag. Især Sverige er kompliceret, da store dele tilhører enten Norge eller Danmark - især det eftertragtede Halland, som styrer søfarten og dermed toldafgifterne. Den svenske konge lider under to brødre, Erik og Valdemar, som har umådeligt svært ved at kende deres plads under kongen, og konstant forsøger at skabe alliancer for blot at bryde dem igen ved først givne lejlighed. Ikke desto mindre bliver hertug Erik forlovet med Håkons unge datter, allerede da hun var spæd - selvom han i flere omgange forrådte hendes far kongen.
Det interessante ved denne historie er måske netop, at synsvinklen er Norge - vi betragter Danmark deroppefra og det giver et helt andet billede end vores egen historie, hvor Norge jo mere har været underlagt os. Men på den tid var Norge vigtig; det stoppede så i midten af det 14. århundrede, og da de endelig blev selvstændige igen i 1905 var det jo med et konstitutionelt monarki.
Det er en spændende og hæsblæsende skildring af magtkampe og krige (selvom disse nu mest var langsommelige belejringer uden meget aktion); men også så vidt det er muligt med personskildringer af disse mennesker om hvem vi ved så lidt.
De levede kort og intenst, og deres person blev mest målt i værdi på ægteskabsmarkedet. Alligevel fremstår de realistiske, og man glemmer helt, at det ikke er en roman.
Jeg var meget begejstret, og har bestemt lyst til at dykke mere ned i nordisk historie nu.
2 comments:
Interessant innlegg om ei interessant bok! Jeg har kikka på denne mange ganger uten å kjøpe den, men jeg fikk lyst til det nå. God helg fra Norge! :)
Hedda,
Jeg ved ikke, hvad der er sket - men ser først din kommentar i dag! Undskyld!!!
Men jeg kan bestemt anbefale dig at læse den - meget interessant historisk; hvis man kan lide den slags jo.
Hav en god uge :-)
Post a Comment