Monday, December 21, 2015

Historien om A. J. Fikrys liv - Gabrielle Zevin  • Engelsk
  • 17.-19. december
  • 243 sider
  • Originaltitel: The Storied Life of A.J. Fikry

Endnu en bog, hvor bøger spiller en stor rolle! Jeg synes, at den danske titel er lidt misvisende i forhold til den engelske - hvor A.J. Fikrys liv er en historie bygget op omkring bøger; for det er jo netop således det er. Hvert kapitel indledes med en lille anmeldelse af en kendt bog, som A.J. Fikry har skrevet noter om til dem, han efterlader. Det er den lidt mere triste bagende af historien om hans liv, som både er godt og skidt.

A.J. Fikry flyttede til den lille ø, Alice Island, mange år tidligere, da hans daværende kone, Nic, ønskede at flytte hjem. Der åbnede han en boghandel, som man som aficionado fornemmer er et rent paradis. Han værner om den som han værner om de bøger, han gerne vil sælge - og der er rigtigt mange han ikke ville sælge. Han har meget bestemte meninger om litteratur.

Hans kone dør i en tragisk trafikulykke, og han begynder at falde dybere og dybere ned i et hul af ensomhed, færdigretter og rødvin. Indtil to hændelser på samme tid bliver hans vej tilbage til et normalt liv.

Først får han stjålet sin yndlingsbog - ikke fordi den litterært er den bedste, han ejer - men fordi den er penge værd. Det er hans pensionsopsparing. Dernæst finder han en to-årig pige midt i boghandelen, og beholder hende.

Den lille Maya, hans venskab med øens karikerede politimand, forholdet til svigerinden og pludselig en dag kærligheden i form af en bogsælger får ham til at ændre kurs i sit liv. Det hele fortælles ud fra hans forhold til bøgerne i hans liv - ordene.

Det er en kort og letlæst lille roman, som på nogle punkter minder om Rachmans succesroman - i hvert fald i forholdet til bøger. Men den er ikke så god som Rachman; en hyggelig bog med lidt stof til eftertænksomhed, som jeg faktisk bare slugte.

No comments: