Tuesday, January 20, 2015

Le vol des cigognes - Jean-Christophe Grangé


  • Fransk
  • 19.-20. januar
  • 378 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Pudsigt nok ser det ud til, at denne debutroman af Grangé er den eneste, der ikke er oversat til dansk? Det skyldes muligvis, at den er fra 1994 - hvor man næppe oversatte franske krimier. Jeg fik også selv først øjnene op for Grangé langt senere, men det er nu den syvende af hans krimier, jeg læser. Det er om muligt en af de allerbedste - og absolut i særklasse for en debutant i genren. Så man kan da håbe, at den en dag bliver oversat, selvom markedet er ved at drukne i krimier i Danmark,

Direkte oversat betyder det 'Storkenes flyvning' og som i mange andre af hans krimier bevæger vi os i dyreverdenen. Senere i hans romaner tager det dyriske og overnaturlige over i hans protagonister; men her i starten er det stadig en relativ klassisk krimi.

En ung mand kontaktes af en aldrende schweizisk ornitolog, som hvert år tæller ringene på de storke, der vender hjem fra vinterhi i Afrika. Men nu er nogle begyndt at mangle, og han er villig til at betale den unge Louis mange penge for at at rejse ud for at følge storkene, som de bevæger sig sydover fra Europa til Sydafrika i sensommeren.

Men lige inden afrejsen findes ornitologen myrdet; og hurtigt står det Louis klart, at der ligger mere bag storkenes flyvninger. Det er hæsblæsende og hiver os fra Montreux i Schweiz til Sofia i Bulgarien; de besatte områder i Israel og videre til den Centralafrikanske Republik og retur til Antwerpen i Belgien. For til sidst at ende i Calcuttas slum.

Der er mere end storkenes mystiske transport i de små ringe, der kendetegner dem - der er også en underlig nærmest rituel opskæring af kroppe verden over, hvis hjerter fjernes mens ofrene er levende. Og muligvis bruges disse til hjertetransplantationer på trods af prekære forhold midt ude i den afrikanske jungle. Operationer, der tilsyneladende foregår under dække af en verdensomspændene humanitær organisation med hovedkvarter i Genève - hvorfor man selvfølgelig straks tænker på Røde Kors!

Historien blander Louis' egen fortid ind i de voldsomme hændelser; han konfronteres med sin egen fortid, og de forældre og den bror, der forsvandt i 1965 under militærkuppet mod Bokkassa i Bangui. Det er en fremragende blanding af politik, natur, barndomstraumer og alle de udsatte kulturer og folk, der kan forsvinde fordi ingen netop bekymrer sig om dem - eller måske helst ser, at de forsvinder.

Den er langt mere traditionel i sin historie end de seneste; men det er absolut ikke negativt ment. 

No comments: