Friday, September 20, 2013

Le reste est silence - Carla Guelfenbein


























For nogle år siden - faktisk hele seks allerede - læste jeg en roman af den chilenske forfatter, Carla Guelfenbein. Det var da jeg endnu ikke skrev anmeldelser af alle bøger, jeg læste og bloggen var relativt nystartet. Men den roman kom med, selvom jeg ikke var udpræget imponeret af den. Alligevel købte jeg denne, som udkom i 2008 efter at have haft den i hænderne et par gange - og fordi jeg vist trængte til at læse en Babel-bog, som hører til mine favoritter i kvalitet.

Jeg blev betydeligt mere imponeret denne gang - måske den anden var for indspist med sin politiske drejning, som muligvis interesserer chilenere mere end europæere?

Tommy er en lille dreng på 12 år, som bor sammen med sin far, Juan, sin stedmor, Alma, og halvsøster Lola på 7 år. Han har en hjertelidelse, som adskiller ham fra andre børn. I stedet er han mere indelukket, og observerende. Han lytter til de voksne, og derigennem opdager han også hemmeligheder, som en dreng på hans alder og med hans alvor ikke skal vide.

Som at hans mor, Soledad, begik selvmord. At hans mor var jøde - og dermed er han det også. At bedstefaderen ikke kan lide jøder - måske fordi Tommys mor var psykisk syg? At forholdet mellem faderen og Alma ikke er så lykkeligt, som det burde være. At Alma ser en anden mand, der ringer til hende og sætter hende af derhjemme sent om aftenen, når faderen sover.

Historien om Alma og Juan og deres sammenbragte familie fortælles på skift af de tre - Tommy, Alma og Juan; hver del symboliseret ved et tegn; en pil, tre bølger og et timeglas. Stille og roligt får man historien om deres møde, men også om Almas kaotiske barndom med en løssluppen mor og for mange elskere og for meget hash. Juans erindringer om tiden med Soledad, og hvordan hun langsomt gled fra ham ind i en verden for sig selv.

Hvorfor brister det så lige nu? Tommy vil have sandheden om sin mor at vide; og faderen er presset på arbejde - og Alma møder en ungdomsflirt. Det bliver en usandsynlig samling af tilfældigheder, der får hver deres verden til at smuldre. Men når tre individer i familien pludselig falder ud af helheden, så må helheden nødvendigvis gå i stykker.

Tommy har tegnet en smuk tegning af Minotaurus og Theseus - en af de smukkeste fabler fra den græske mytologi, som naturligt nok er tilbagevendende i al kunst. Bogen indeholder nogle smukke illustrationer af tegninger og objekter Tommy laver - og denne er usædvanlig med Ariadnes tråd, der gennemløber både Theseus og Minotaurus. Tråden er samlingen i familien; den redning, der skal komme for at hele dem ud af deres labyrint.

Det bliver et tragisk udfald og en tung vej ud af labyrinten; men det er så uendeligt smukt beskrevet. En bog, der varmt kan anbefales på engelsk - og forhåbentlig kommer på dansk.

2 comments:

Donald said...

Plottet giver mulighed for at beskrive menneskelige følelser i mange sammenhæng - du genfortæller det supergodt uden at afsløre for meget. Det er den slags historier, som kan åbne øjne tror jeg.

Den tunge vej ud af labyrinten kan måske blive mindre tung?

Nille said...

Donald,

Det giver nemlig nogle gode muligheder - ved at trække paralleller til den græske mytologi.

Det var en meget interessant vinkel på en tragisk historie.