Friday, October 7, 2011

Rasputin - Edvard Radzinsky
Oktober måneds udfordring er bøger om historiske begivenheder, og det kan jo fortolkes på flere måder - fiktion eller ej; selvbiografier eller biografier... jeg valgte at starte med en historisk biografi, da det er en genre, som jeg holder meget af; hvis de vel at mærke er velfunderede og virker seriøse.

Jeg har tidligere læst en del om engelsk historie - koncentreret om Henry VIII og hans børn (og mange koner); men også et par stykker om enden på det russiske zardømme. En bog, jeg husker som særlig markant var Robert K. Massies biografi af zarparret og hans fortolkning af deres fascination af Rasputin - han mente, at tronarvingen Alexeis blødersygdom var medvirkende til deres aflukkethed fra folket, deres stærke forhold til Rasputin og dermed enden på historien. Det var en interessant vinkel, som bestemt virkede plausibel.

Men den omhandlede dem og deres synsvinkel; denne biografi omhandler Rasputin selv og er skrevet af en russer, som måske bedre forstår den specielle kultur i et specielt land. Ydermere er den baseret på en lang række dokumenter, som er ikke mindre end fantastiske. Radzinsky havde tidligere skrevet en biografi om zaren, og under arbejdet med den, blev han overbevist om, at der måtte findes filer med forhørene af Rasputins mordere men også fra det hemmelige politi, som i årevis overvågede denne samfundsfjende nummer et. Endelig en dag dukker de op på en auktion hos Sothebys og de er mere end blot præcise - det er reelle arkiver med numre, datoer og vidneforklaringer.

Dette aspekt gør bogen meget faglig - men samtidig undlader forfatteren at falde i en biografiskrivningens fælde... selv at digte en historie uden gode kilder. Det er interessant læsning, som for mig var en helt ny udlægning af en kendt sag - historien om Rasputins baggrund, hans religiøse ideologiske overbevisninger og de strømninger, der rørte sig i den ortodokse kirke inden revolutionen.

Vidnerne kommer fra alle lag - de prostituerede, han omgav sig med; tjenestefolkene; politiet; andre medlemmer af Romanov-familien, som var bange for Rasputins magt over zarfamilien - og en masse breve og telegrammer mellem zarparret, hvor man kan se, hvordan Rasputins magt går fra at være sjælesørgeren og helbrederen af den syge dreng til at være en reel medbestemmende magtfaktor i politiske spørgsmål.

Rasputin blev myrdet af nogle af de unge medlemmer af familien, og de slap afsted med det - og så var grundstenen til revolutionen lagt. Jeg brugte derfor også meget tid under læsningen på at undersøge, hvad der blev af de forskellige personer efter revolutionen. Ikke alle blev dræbt af bolsjevikkerne; en del slap ud af landet og levede i ringe kår - i skærende kontrast til den overflod, de var vant til.

Det var en rejse tilbage i tiden - og jeg er nu helt opsat på at tage en tur til St. Petersburg!


No comments: