Tuesday, August 18, 2009

Pindsvinets elegance - Muriel Barbery


























  • Fransk
  • 410 sider
  • 29. juli - 4. august
  • Originaltitel: L'élégance du hérisson

Netop denne bog har jeg ventet en del tid på - den var meget lang tid om at udkomme i pocketudgave på grund af den helt enorme succes den havde i Frankrig. Den er nu filmatiseret og med den franske skuespillerinde i tankerne havde det en vis indvirkning på min læsning af bogen må jeg indrømme.

Jeg synes, at det er imponerende, at den er solgt til så mange sprog for det er et ærkeparisisk miljø den omhandler. Som man næppe kan forestille sig uden at kende de franske fordomme og illusioner om portnerkoner, som er så stor en del af livet i det franske.

Renée er en midaldrende portnerkone, som er så usædvanlig, at hun hører opera, læser filosofi og spiser særprægede ting... hun forsøger at camouflere dette atypiske liv for én, som er socialt stemplet ved at lade fjernsynet køre på ligegyldige kanaler og agere dun og uforstående overfor de rige beboere i den luksuriøse ejendom hun forvalter fra sin usle portnerbolig.

Paloma er en 12-årig pige, som har besluttet sig for at begå selvmord, den dag hun fylder 13. Hun gider ikke sin rige familie med deres overfladiske eksistentielle problemer, som begrænser sig til indkøb, og hun betages kun af japansk manga-kultur - som Renée er fascineret af japansk kultur generelt.

De mødes ikke umiddelbart - bogens første tredjedel er deres individuelle fortællinger; og det var lige ved at blive lidt langtrukkent. Men så flytter en rig japaner ind i ejendommen, som får samtlige beboere op på mærkerne. Det vender op og ned på den etablerede orden i deres lille hierarki og dermed mødes Renée og Paloma også, og udvikler et dyrebart venskab. Verdenen forandrer sig for dem begge og de blomstrer og udvikler sig - tør være sig selv...

Der er ikke nogen lykkelig slutning på historien - den ene må 'ofres' før den anden kan springe ud som sig selv; men det er en meget smuk roman, som umiddelbart virker svær at filmatisere på grund af den dagbogsagtige facon den er skrevet på. Men med den kvindelige skuespillerinde i hovedrollen er jeg overbevist om, at lærredets Renée vil blive præcis, som jeg forestillede mig hende i bogen!

4 comments:

Lyrans Noblesser said...

Den här boken tyckte jag också mycket om.

Nille said...

Lyran,

Velkommen til - og tak for din kommentar!
Det var en usædvanlig smuk bog synes jeg.

Du har en skøn bogblog, jeg vil kigge mere på senere!

Anonymous said...

hej

Jeg har også ventet på bogen skulle udkomme. Nu har jeg købt den og glæder mig til at læse den.

Inna

Nille said...

Hej Inna,

Velkommen til!

Du kan roligt glæde dig - det er en usædvanlig fin bog med mange skønne øjeblikke i!