Saturday, January 10, 2009

Frelseren - Jo Nesbø


  • Danish
  • January 8-10
  • 479 pages
  • Titre français: Le sauveur

Min Harry Hole-serie er komplet nu - jeg har ikke læst den 3. bog i serien; og kommer sandsynligvis ikke til det - den tiltaler mig mindre.

Men faktum er, at det er gode krimiromaner - ikke mindst fordi man igennem de nu seks bøger, jeg har læst, kommer ind i personen Harry Hole... med alt, hvad det indebærer af indestængt frustration, ensomhed men også hans skæve måde at være i forhold til sine medmennesker, til regler, til hierarki... og som selvfølgelig får løst arbejdet på en mildest talt utraditionel måde.

Denne romans tema med Frelsens Hær - synd, frelse og tilgivelse - sættes i modsætning til krigen i det tidligere Jugoslavien med dens splid mellem befolkningsgrupper, som tidligere var naboer. Det fungerer ganske glimrende - man får dog som altid hurtigt en fornemmelse af, hvem den skyldige er; men som sædvanlig vikles der andre historier ind i den vigtige historie. Der er altid mere end én bad guy i Nesbø's romaner, og så er der alle Harrys personlige historier.

Man kan selvfølgelig læse dem selvstændigt - men på en fin måde får Nesbø alligevel trukket paralleller tilbage og lukket nogle ender, som man ikke følte var åbne ved afslutningen af de tidligere romaner. Det er også igen hurtiglæsning - man bliver fænget... og det er jo meget let læsning! Jeg er lidt spændt på at se, hvad hans nyeste roman - uden Harry - kan blive til!

-----------------------------------------------------------------------

Le périple du detective malchanceux Harru Hole est terminé - je les ai lus dans le desordre; mais j'ai bouclé la boucle et le nouveau roman de Nesbø n'inclut pas ce policier alcoolique, mélancolique et solitaire.

Le cadre du livre est l'Armée du Salut - nous sommes dans un Oslo froid et enneigé juste avant les fêtes de Noël. Il y a un tueur à gages avec un passé des tranchées de la guerre entre serbes et croates - qui a aussi un soif de vengeance qu'il mets au service à qui veut payer. Il y a le milieu chrétien de l'Armée du Salut - les hierarchies, les lois, le sexe et donc les tentations, les pardons, le salut de l'âme.

On peut les lire dans à peu près n'importe quel ordre - mais il y a toujours des clins d'oeil en arrière; qui bouclent aussi parfois des petites choses qu'on ignorait étaient encore en suspens. Dans la vie privée de Harry il y a toujours autant de tumulte - et dans ce livre est introduit le médecin qui joue un rôle important dans le Bonhomme de neige.

Son nouveau roman quitte Harry - il faut savoir s'arrêter à temps; mais en tout cas Nesbø s'est fait remarquer dans la foulée des auteurs scandinaves de polars de ces dernières années! C'est rapide, intense et ça garde le suspens en mêlant plusieurs histoires à l'intérieur de la même histoire - comme quoi les choses ne sont pas toujours si simples qu'elles paraissent!

4 comments:

Dorte H said...

Den femte, hvad er det for en af dem? Jeg har ikke læst dem i rækkefølge, så jeg spekulerer selvfølgelig på, om det er en jeg har læst, og hvorfor den ikke appellerer til dig.
Lidt nysgerrig er man vel :)

Nille said...

Dorte,

Jeg mener, at den hedder Marekors - jeg har jo også læst dem meget vilkårligt. Men den handler om noget med nazister og 2. VK - og det ved jeg ikke lige om jeg orker - igen!
Men hvis du har læst den, hører jeg gerne om den er umagen værd ;-)

Dorte H said...

Jo, jeg har læst den, og selv om jeg ikke lige umiddelbart kan huske noget om den, så garanterer jeg at det i hvert fald ikke er sådan en mande-krigsdyrkelse-ting, for så ville jeg aldrig i livet være kommet igennem den.
Andet kan jeg ikke huske på stående fod, altså bortset fra at jeg er sikker på, at jeg syntes det var en god, gedigen Harry Hole.

Nille said...

Dorte,

Det kan være, at den skal have en chance så. Lige nu er der en hel lang liste - og en stor bunke - der skal læses... og alt for lidt tid! Lol!