Thursday, May 13, 2021

The Girl with the Louding Voice - Abi Daré

 


  • Engelsk
  • 11.-13. maj
  • 320 sider
  • Dansk titel: Endnu ikke oversat

Endnu et mesterværk i nyere afrikansk litteratur! Abi Daré er fra Nigeria, men lever nu i England. Dette er hendes debutroman som forfatter,  Det er hun sluppet ualmindeligt godt fra!

Adunni er 14 år gammel, og bor i en lille nigeriansk landsby. Hendes mor er død, og så tog faderen hende ud af skolen på trods af sit løfte til den døende hustru om at lade hende gå i skole - og lade sig gifte med hvem hun ville. Hendes liv er i stedet at være hushjælp for en fordrukken far og de to brødre. Da faderen end ikke har penge til huslejen længere, sælger han hende som tredjehustru til en meget ældre mand, selvom hun er mindreårig.

Førstehustruen er en gammel bitter kvinde; mens andenhustruen kun er lidt ældre end Adunni og gravid med sit fjerde barn. Da hun allerede har født tre piger, er det afgørende, at dette barn bliver en dreng. Det viser sig, at hun har taget andre "midler" i brug for at sikre dette; og Adunni bliver hendes medsammensvorne. Adunni selv bliver voldtaget af sin nye mand - og dette er beskrivelsen af, hvad der reelt er virkelighed for mange unge piger i Afrika - og ikke kun i Nigeria.

Hun ender efter en række uheldige oplevelser, som man selv skal læse sig til, i landets hovedstad Lagos. Hun tror hun bliver hjulpet til et bedre liv og en uddannelse - men det viser sig, at hun blot er blevet solgt som husslave til en rig nigeriansk familie. Som jeg skrev her, er human trafficking hverken begrænset til slavetiden eller til europæere, der fjerner folk fra deres fødested. Det findes stadig og i udbredt grad over hele verden og til alle former for formål.

Men Adunni er ikke tabt bag en vogn; hun anskuer hele verden med sin helt egen humor og nysgerrighed - sprogligt starter det med at reflektere hendes kendskab og kundskab med engelsk; og som tiden skrider frem, forbedres det. Det gør læsningen lidt pudsig i begyndelsen, men er med til at danne det perfekte billede af vores protagonist.

I Lagos arbejder hun for Big Madam, som ejer en række tekstilforretninger og ikke ser nogen grund til, at Adunni skal uddannes. Hun får et måltid mad om dagen; hun arbejder 18-20 timer dagligt og får som regel også sine daglige tæsk. Men hun bliver gode venner med kokken, Kofi, som er fra Ghana. Han arbejder kun for at tjene penge til at bygge sit hus hjemme i Ghana færdig, så han kan rejse fra Big Madam. Men Adunni bliver som en datter for ham nu; og det bliver hans mission at sørge for, at én af dem kommer videre i livet.

Hun møder også den unge Tia, som er vendt tilbage til Nigeria efter nogle år i England. Hendes verdenssyn er noget anderledes og moderne; hvilket ikke falder i god jord hos de lokale rige damer, når de mødes til overdådige selskaber. Mange af disse mennesker er self-made, og kommer selv fra trange kår - men det synes de at have glemt, som de nu behandler deres ansatte.

Tia vil også hjælpe Adunni - og som deres forhold udvikler sig, viser det sig, at den unge piges skæve livsvisdom også kommer til at hjælpe den unge kvinde.

Det er en stærk bog om en nigeriansk Pippi Langstrømpe, der ikke lader sig kue - selvom hun må meget igennem. Det er samtidig et nutidsbullede af et samfund, som er enormt splittet mellem de indfødte, der er blevet til overklassen, og den enorme befolkningsgruppe, der lever under miserable og triste forhold.

Jeg vil anbefale at læse den på engelsk, selvom den bliver oversat - jeg kan ikke helt se, hvordan den sproglige charme kan overføres med succes.

No comments: