Monday, February 8, 2021

Dronningen af Saba og Kong Salomon - Anne Lise Marstrand Jørgensen

 

  • Dansk
  • 1.-8. februar
  • 479 sider

Jeg havde endnu en historisk roman af Anne Lise Marstrand Jørgensen på lager; den har stået på hylderne i mere end tre år - men med gennembruddet med Margrete I var jeg jo helt entusiastisk.

Hvor de tidligere romaner er historiske fortællinger bygget på reelle personer, så er vi her ude i en noget løsere realitet. Har kong Salomon og dronningen af Saba eksisteret - eller eksisterer de kun som symbolske protagonister i Det Gamle Testamente? 

Makeda, som i etiopiske sagn er dronningens fødenavn, kommer til verden ca. et årtusind før vor tid. Hun fødes i en lille landsby i det, der nu er Etiopien, men som strækker sig over til den arabiske halvø og Yemen. Hendes far har forladt dem; og hendes mor dør, da hun er helt ung. Under en rejse til den store markedsby stikker hun forklædt som dreng af, og begiver sig ud for at finde faderen Mosi.

Parallelt følger vi den lille Salomon, som fødes som søn af den store kong David i Jerusalem. Hans tragiske familiehistorier skildres i Bibelen, hvor hans storebror Absalom myrder en anden bror Amnon.
Salomon presses frem af hans ambitiøse mor, Batseba, som helst ser sin søn på tronen - og der ender han også.

Det er således de to mødes; Makeda er nu dronning af det rige handelsområde Saba, og drager til Israel for at møde den berømte konge. Det møde skulle have resulteret i en søn, Menelik I, som grundlægger det etiopiske dynasti, som først slutter med Haile Selassies fald fra magten i 1974.

De etiopiske myter og traditioner er stærke; således mener de også at have Pagtens Ark, som den dag i dag overvåges døgnet rundt i en kirke i Aksum. Hvis den altså overhovedet findes derinde? Vagterne udpeges på livstid, og har som de eneste adgang - og tavshedspligt. Etiopien er et stolt land med smukke traditioner, og en utrolig historie - et land, jeg virkelig gerne vil besøge. Dronningen af Saba er selvfølgelig kun med til at opbygge denne aura af myter og eventyr.

Romanen har den samme lyrik omkring naturen, som man finder i forfatterens andre romaner; måske var det lige lidt meget at læse dem alle på en lille måned. I denne savnede jeg nemlig lidt mere handling og dialog; selvom historien er absolut smuk. 

Det er ikke mindst imponerende, som forfatteren tager en historie med så få kilder, og bygger personer og stemninger op omkring det. Historien om de to og deres kærlighedshistorie findes som sagt i Bibelen; men også i den nationale etiopiske saga Kebra Nagast, og i jødiske og islamske skrifter. Ligesom en stor del af Bibelen er det en fælles kulturarv i Mellemøsten, som siden fortælles og fortolkes forskelligt afhængig af religiøs overbevisning.

Men om de virkelig levede finder vi jo aldrig ud af....

No comments: