- Fransk titel: Miserere
- 27.-31. juli
- 635 sider
Eminent thriller af den franske krimimester Grangé - og tilmed noget bedre end hans seneste krimi, som jeg læste i juni. I en anmeldelse i Politiken skriver de, at Grangé er Dan Brown for tænkende mennesker - det citat er jeg lidt vild med. De kunne også have sagt, at han er lysår foran de svenske krimifinker, som ikke er i stand til at skrue en sætning sammen med mere end fem ord.
I sommerferien startede jeg faktisk på Keplers Hyponotisøren - og jeg gav op efter 20 sider; endnu noget bras, som er en hån mod tænkende mennesker. Men der er heldigvis gode krimiforfattere derude; i Danmark er man bare så fikseret på svenskerne og nogle af vores egne - men som desværre ikke er papiret værd. Der er mange afrikanske forfattere, som er fortræffelige og så er der jo norske Nesbø - og altså franske Grangé!
Historien er udtalt grusom - en organist findes myrdet i en armensk kirke i centrum af Paris; tilsyneladende er hans trommehinder sprængte og det har forårsaget hjertestop. Den pensionerede politibetjent Kasdan er armener, og til stede i sin menighed, da mordet sker. Han kaster sig straks over sagen og opdager hurtigt, at organisten havde en lang række årsager til at være i nogens søgelys. Han var homoseksuel - var han også pædofil? Han var chilener - var han tidligere tortureret eller på den anden side af Pinochets styre?
Kasdan slår sig sammen med en anden sær størrelse - politibetjenten og narkomanen Volokine; og så kører de sololøb uden om alle officielle undersøgelser. Der er noget mystisk ved Volokine - men så sandelig også ved Kasdan - derfor passer de på en finurlig måde sammen, da de begge har deres indre sår at hele.
Snart er der flere mord, og de finder hurtigt ud af, at de må være begået af børn. De myrdede har diverse religiøse kendetegn, og ved hvert lig finder de et vers fra korsangen Miserere. Og derfra opstår forbindelsen til børnene, de rene stemmer... og de grusomheder den sandhed afslører! Om medicinske forsøg på børn for at fremme den ypperste stemme; en historie, der går tilbage til nazisternes kz-lejre over Chile, som jo som bekendt var et yndet rejsemål for mange nazister, der undslap Nürnberg.
Historien udvikler sig konstant, og den overrasker. Langt mere end Rejsende uden bagage. Samtidig er sproget velformuleret, og langt mere intellektuelt end gennemsnittet af krimier. Temmelig usædvanligt og så meget mere udfordrende og underholdende.
Hvis du tør give dig selv en rigtig krimioplevelse, så sæt Miserere i ørerne og tag bogen i hænderne - men du kommer aldrig til at åbne en svensk krimi igen! Grangé er en sand mester i sammenligning.