Sunday, July 18, 2010

Six Suspects - Vikas Swarup


Vikas Swarup blev berømt for sin bog, som blev filmatiseret som 'Slumdog Millionaire' - en film, som var langt ringere end bogen, som det jo som regel er tilfældet! Hans nyeste roman foregår selvfølgelig også i Indien, og igen med et pudsigt set-up præcist som i den første.
Romanen starter med en kronik af en berømt indisk sladderforfatter, som skriver om mordet på en berømt - og ikke mindst berygtet - forretningsmand, som er søn af en indisk minister og har adskillige retssager på halsen. Han slipper godt fra det hver gang, fordi der er penge i familien til at købe vidnernes tavshed. Men han ender med at dø under en fest for at fejre, at han endnu engang er sluppet afsted med mord.
Der er seks anklagede i sagen, og derfra tager Swarup læseren med på en usædvanlig rejse præcis som i den første roman. Der er den pensionerede politiker, som tror, at han er besat af Gandhis ånd; der er den unge smukke Bollywood-skuespillerinde, som har en anstrengt fortid; der er den unge inder fra en primitiv stamme, som er på jagt efter stammens helligste relikvie; der er den simple mobiltelefontyv, som finder penge og udgiver sig for at være rig og bliver forelsket i den myrdedes søster; der er den dumme amerikaner, som kommer til Indien for at hente en brud fra internettet og ender i Al Qaidas hænder - og der er den myrdedes egen far; ministeren, som risikerer sin karriere på grund af sønnens handlinger.
Derfra er bogen opbygget i fire dele - hver med et kapitel, hvor man følger de seks protagonister; der er De mistænkte, Motiverne, Beviset og Løsningen; og til slut Indrømmelsen, hvor morderen afsløres. Hver af de seks personer har et mildest talt forpustende livsforløb i de seks måneder inden mordet; de kommer ud for de mest utrolige ting i dagligdagens korrupte, farverige og utrolige Indien.
Swarup formår at komme omkring politisk korruption, Bhopal-tragedien, Bollywood, den indo-pakistanske konflikt og et par andre territoriale konflikter - og han giver hver af sine personnager karakter, sjæl og ord. Plottet er vel i og for sig ikke for at finde morderen, og jeg synes bestemt ikke, at den skal læses som en krimi. Swarup benytter sig af humor også - som den fængselsindsatte, som udelukkende svarer med titler på berømte bøger - eller slutbrevet fra journalisten, som er en kopi af Zolas J'accuse fra 1898.
Den skal læses som endnu én af de gode bøger om det moderne Indien - i linie med 'Den hvide tiger' - som en beskrivelse af et komplekst samfund og land. På trods af humoren i Swarups ord, så lægger der dyb alvor bag hans samfundskritiske skriverier. Den lever vist til fulde op til begrebet 'pageturner' - efter 100 sider lørdag aften, og en søndag, hvor resten blev slugt med stor glæde.
-----------------------------------------------------------------------
Vikas Swarup est devenu célèbre pour son livre qui ensuite a été filmatisé et a gagné des Oscars; pas que j'ai apprécié le film qui comme beaucoup est bien plus mauvais que le livre; mais c'est souvent le cas. Son nouveau roman se passe également en Inde et est aussi aligné selon un schèma bizarre.
Le roman commence avec une chronique écrit par un journaliste de la presse médiocre et sensationnelle; il écrit sur le meurtre d'un homme d'affaires indien reputé qui est aussi le fils d'un ministre et qui a eu des nombreux procès pour meurtres accidentels ou pas. Il échappe au prison à chaque fois surtout parce qu'il appartient à la classe supérieure et peut payer le silence. Mais cette fois-ci il meurt sous une balle lors d'une fête dans sa propre maison pour fêter son ultime acquittement.
Il y a exactement six accusés retenus après le meurtre, et on les suit ensuite dans un périple à travers l'Inde magnifique mais aussi grotesque dans sa société bizarre. Il y a l'homme politique à la retraite qui se croit habité par l'âme de Gandhi; il y a la jeune actrice de Bollywood qui se bat avec son image de sex xymbole dans une société puritaine; il y a le jeune indien d'un trribu primitif, qui cherche le rélique de sa tribu; il y a le voleur de GSM qui trouve une fortune et se fait passer pour un homme riche et déguisé en tel tombe amoureux de la soeur du tué; il y a l'américain stupide et naif qui vient en Inde pour une fille rencontré sur le net et qui finit dans les bras de l'Al Qaïda - et il y a le père du tué; le ministre qui veut se débarasser de son fils qui endommage sa carrière politique.
De là le livre est reparti en quatre parts - chacun avec un chapitre pour chacun des protagonistes; il y a Les accusés, Les Motifs, Les Preuves et La solution et enfin L'aveu où le meurtrier est demasqué. Chacun de six accusés vivent des aventures incroyables durant les six mois qui précèdent le meurtre - à l'image de la culture folklorique, corrupte et époustouflante de l'Inde.
Swarup arrive à parler de corruption politique, la tragédie de Bhopal, l'industrie de Bollywood, le conflit indo-pakistanais et quelques autres conflits régionaux - et il donne une voix, une personnalité et une âme à chacun de ses protagonistes. Il y glisse de l'humour comme le professeur en prison qui donne comme réponse que des titres de livres classiques ou une lettre du journaliste vers la fin qui est une J'accuse.
Il ne faut pas le lire comme un polar; ça n'en est pas un. Juste encore une belle histoire drôle et émouvante de l'Inde moderne dans la lignée de son premier livre mais aussi 'Le tigre blanc'. En regardant de plus près il y a absolument une critique de la société indienne et on est épris de la première page.

4 comments:

Carsten said...

Den lyder som en bog for mig! Jeg kunne ikke lide filmen Slumdog Millionaire, men den her er skrevet bag øret.

Nille said...

Carsten,

Helt enig - filmen var virkelig en dårlig overlevering af bogen!

Denne er ikke tung litteratur - men god underholdning i stil med hans første bog... og jeg tror faktisk, at du vil kunne lide den. White Tiger er lidt i samme tråd - underholdende, men samtidig lidt grotesk samfundslitteratur.

Erik Vinzent de la Croix Linow said...

Jamen så må man jo vente med at se filmen, som jeg for nylig fik anbefalet. Og læse bogen først.

Her har du i hvert fald leveret endnu en Indien bog som jeg efterlyste engang.

Mon du regner udenlandske forfatteres bøger om Indien med under paraplyen Indien: Louis Bromfields gamle 'Og regnen kom' har jeg lige læst (og anbefalet). Og J. G. Farrell's 'Belejringen af Krishnapur' er også solid Indiens læsning, omend allerede et række år gammel. - Og så er der jo også din citat mand Kiplings værker.

Nille said...

Erik,

Personligt synes jeg ikke filmen var på højde med bogen; men det er selvfølgelig smag og behag. Der sker det, som tit sker - at den skal tilpasses et bredt publikum (for bredt), og der bliver for mange kompromiser.

Swarups bøger er dog stadig i den lidt lettere genre sammenlignet med dem, du efterlyste og andre jeg har læst. Men læseværdige absolut!

Jeg har ikke læst mange udenlandske om Indien, må jeg indrømme - men jeg har et par stykker stående. De behøves ikke at være nye for at være gode - det er jeg helt enig med dig i.