Monday, September 24, 2007

Brightness Falls - Jay McInerney


Russell og Corinne er det unge smukke par - han udgiver på et forlag og hun børsmægler et godt stykke nede af rangstigen. Men de lever i New York - i 1987... æraen for Golden Boys, hvor folk troede, at de var usårlige, udødelige og at det kun gik én vej... opad, fremad - og hurtigere og hurtigere i en kæmpe forbrugsrus.

Man følger en lang række personer, som alle befinder sig i denne boble af falsk sikkerhed og overfladiskhed... på mange måder minder dem om Tom Wolfe's 'Forfængelighedens bål', som er fra samme periode.

Det er også tiden, hvor AIDS endnu er et 'ukendt' fænomen, som kun rammer homoseksuelle - som de siger i bogen... "der er utrolig mange, der dør af lungebetændelse efterhånden". Der er masser af stoffer, ambitioner og forbrug af penge, som kun findes på papir. Indtil Black Monday rammer - børsens krak, som får konsekvenser udover de mere materielle.

Sproget er meget rigt - og ikke nemt lige at komme ind i den, da der er mange personer. Men de sidste 200 sider blev slugt i et træk i går aftes!
Bogen giver et fantastisk portræt af den tid - da den er skrevet i 1992 er det stadig med den tids briller og syn på mange ting. Han har skrevet en efterfølger i 2006, hvor man følger de samme hovedpersoner efter 11. september... den skal vist købes i frokostpausen!

-----------------------------------------------------------------------------

New York, 1987... le monde superficiel des Golden Boys et de l'argent et les drogues faciles. Corinne et Russell forme le couple parfait pour leurs amis... jeunes, beaux et en pleine ascension sociale. Elle travaille à la bourse et lui dans une maison d'édition. Leur vie se résume à des soirées, à dépenser de l'argent qu'ils n'ont pas. Le portrait parfait des annés 1980 dans le même style que Tom Wolfe.

Mais comme beaucoup d'autres à cette époque ils se croient intouchables, immortels alors que le SIDA commence à frapper autour... mais même la maladie ne semble pas les préoccuper. Comme ils disent - 'beaucoup de gens meurent de pneumonies en ce moment'.

Il y a beaucoup de drogue - ça fait partie de la vie pour tenir le rythme.... tout est possible et Russell tente d'investir avec l'argent qu'il n'a pas pour grimper encore et encore. Personne ne se doute que ces années sont la fin d'une ère jusqu'au krach d'octobre 1987 où tout s'écroule.

Un peu difficile au premier abord - il y a beaucoup de personnages à connaitre. Mais à la fin on ne le lâche plus. Il a écrit une suite en 2006 - avec les attentats du 11 septembre comme fond de décor. A lire...

5 comments:

Mia said...

Tak for anmeldelsen :o) Det lyder som noget jeg godt kunne finde på at give mig i kast med.
Og så er det jo lækkert der er en fortsættelse til den også :o)

Nille said...

Hej Mia,

Jeg MÅTTE have fortsættelsen i frokostpausen idag...

Jeg kan kun anbefale det. Mange sammenligner ham med Bret Easton Ellis - men jeg synes nu, at han er lidt mere i ekstremerne.

Men helt klart en god samfundskritiker - og værd at læse!

Mia said...

Det forstår jeg sørme godt. Det lyder også som to virkelig gode bøger.

Vildt at McInerney er mere ekstrem end Ellis, som nu ellers nok formår at være ekstrem synes jeg.

Jeg kan se, at den første kun kan fås på engelsk hvis man køber den i en udgave, hvor der også er en anden historie med. Lidt træls.

Det er vist et par bøger jeg må have fat i, men det kunne godt se ud som om det gælder om at få dem købt snarest så de ikke bliver udsolgt.

Tak for anbefalingen i hvert fald :o)

Nille said...

Undskyld - jeg blev lidt uklar der... Ellis er voldelig men McInerney går mere i den generelle dekadente stil... men det gør den absolut ikke ringere.
American Psycho kræver sin 'kvinde' at læse!

Mia said...

Det lyder spændende med McInerney. Ellis kapper lidt for meget over i det voldelige ind imellem synes jeg. Jeg må vist overveje om ikke nogle af mine fødselsdagspenge skal gå til den her bog :o)

Helt enig mht. American Psycho.