- English
- 509 pages
- September 15-17
- Dansk titel: Det forsvundne tegn (14. november 2009)
- Titre français: Le symbole perdu (27 novembre 2009)
Inden jeg siger noget som helst andet om denne overmediatiserede udgivelse - så lad mig slå fast, at den (måske ikke uventet) er en skuffelse! Dårlig! Langtrukken! Sødsuppeagtig slutning!
Aaaah, så kom det ud - efter at have holdt det i mig de sidste krampagtige 50 sider, hvor jeg bare glædede mig til, at det var slut. Men først skulle vi igennem en endeløs gang sødsuppe, om politisk korrekthed - at uanset hvilken tro vi har, så er vores universelle tro den samme; at Biblen stadig (og mere end nogensinde) er aktuel og vil være med til, at det gode i verden sejrer. Måske en velplaceret roman i disse terroristtider... og samtidig vejer han uafbrudt sine kristne budskaber og sammenligner dem med Koranen og Torahen - man skulle jo nødig ødelægge sine salgsmuligheder i ukristne lande!
Det er det gennemgående indtryk - det er kalkuleret skrivning; filmmanuskriptet skal faktisk ikke skrives... det har Dan Brown gjort! Sceneskiftene kommer de rigtige steder, og anvisninger til lyd og lys til en Hollywood blockbuster er indskrevet i historien fra første side.
Der er selvfølgelig en historie - om symboler denne gang fra frimurernes orden og igen belæres vi som skolebørn uden den mindste almenviden. Det er desværre så i nogle tilfælde nok nødvendigt... men jeg lærte intet nyt; Dürers malerier og magiske firkanter er ikke nye - de er fra det 16. århundrede. Det er synd for Dûrer, at ingen vil se hans malerier på Prado eller Louvre - men huske ham fra en pladderroman som denne!
Handlingen mangler visse steder total virkelighedssans! Man får skåret sin ene hånd af i et primitivt ritual, bliver tortureret i timevis og når CIA befrier dig, tager man på sightseeing i Washington??? Blot et eksempel - og jeg orker næppe flere; for hvis Dan Brown har været seks år om at skrue det makværk sammen, så er det forhåbentlig fordi han har indset, at det pust, der var i Da Vinci Code trods alt, er væk. Og at vi bliver forskånede for mere Robert Langdon!
----------------------------------------------------------------------
Avant tout autre chose je tiens à préciser que ce livre est nul! Il ne vaut pas l'investissement ni le temps qui à la fin m'a paru interminable. Impossible d'arriver au bout de ses niaiseries - j'ai souffert!
Quelle libération de le dire! La fin est réellement épouvantable - il a voulu faire son politiquement correct; peu importe nos croyances nous sommes tous dieux dans le sens que nous créons nous-même nos vies; la Bible est plus que jamais d'actualité et en le lisant nous allons découvrir que le bon vaincra le mal.
Mais il est malin - tout est presenté avec des parallèles vers le Coran et la Torah - pour ne pas déplaire à un public acheteur dans le monde non chrétien? Ca fait mauvais goût en tout cas. Tout comme l'impression générale où on sent que ce livre a été écrit pour vendre - et pour être adapté sur le grand écran. Plus besoin de sortir un manuscrit - il est fait déjà! Toutes les coupures de scène y compris la lumière etc. est déjà présent!
Evidemment il y aussi une histoire; cette fois-ci il s'agit des symboles et rites des franc-maçons aux Etats-Unis. Tout comme dans ses livres précédents l'inculte y apprendra beaucoup des choses - et nous autres nous n'apprenons rien de nouveau. Au contraire on peut trouver ça triste que pleins de gens iront regarder sur le web pour les carrés magiques de Dürer sans avoir envie d'admirer ses tableaux au Prado ou au Louvre. Ils ne connaitront rien d'autre de lui!
L'action lui-même manque de crédibilité - quelqu'un vous coupe la main dans des rites primitifs et dans des douleurs atroces. Quand la CIA vous libère la première chose que vous faites est visiter les monuments de Washington? Je ne donnerai plus d'exemples - car il m'a déjà trop fatigué... si Dan Brown a mis six ans à écrire cette chose, on peut uniquement espèrer qu'il a compris que l'inspiration lui manque et que ce sera desormais la fin de Robert Langdon!
18 comments:
Med alle de fristelser, jeg møder på mine daglige blogrunder, er det bare en fordel, at man kan klistre etiketten "frasorteret på grund af udseende eller vægt" på nogle af dem.
Dorte,
Jeg vil bestemt ikke sige, at ingen skal læse den; men hvis du har læst Da Vinci Code og Angels and Demons... så bliver du nok skuffet! Jeg syntes, at slutningen var utroligt langtrukken - og bogen i sig selv ikke specielt interessant!
Jeg har læst Angels & Demons og The Da Vinci Code - og det er nok den dosis Dan Brown jeg kan tåle resten af livet. Det er nok ligesom med kviksølv: Det hober sig bare op i kroppen - og man slipper aldrig af med det gift, og derfor er det jo dødsensfarligt, at indtage mere af skidtet.
The Da Vinci Code strøg jeg igennem. Så læste jeg Angels & Demons - og opdagede hurtigt, at det var den samme bog som Da Vinci, bare med et andet cover. Den nye lyder til at være endnu en udgave af Da Vinci Code med nyt cover.
Carsten,
Det er vist den generelle opfattelse - igen-igen! Faktisk syntes jeg, at Angels & Demons var den bedste omend ukendt inden Da Vinci Code. Men den underholdt mig med visuelle minder fra Rom - nu er det bare NOK!
Den er decideret dårlig og uinteressant - og måske er der en masse ukultiverede amerikanere, som vil være himmelfaldne over symboler, som der intet nyt er i!
Jeg vil da heller ikke sige, jeg ikke kunne finde på at låne en af hans bøger på biblioteket, hvis der ikke lige skulle være nok af de tre-, fire- eller femstjernede på hylden. Jeg læste Da Vinci (til stor forargelse for min litteraturstuderende datter) og følte mig ok underholdt, men det er da en værre røverhistorie. Der er noget med, at han fejldaterer Dødehavsrullerne med nogle hundrede år - festligt, men chokerende, at så mange læsere tænker, der er noget om snakken.
Dorte,
Den med Dødehavsrullerne kan jeg ikke huske - men det skal da nok være rigtigt!
Jeg synes også, at der skal være plads til andet end de 5-stjernede - og jeg har stor respekt for litteratur. Men den her var altså i stjerneunderskud nærmest. Så dårlig at jeg ikke kan abstrahere fra det og keder mig!
Det er efter sådanne oplevelser, at jeg får lyst til at læse Proust!
Tihi, god anmeldelse. Så behøver vi ikke læse den bog :-)
Jeg har kun læst Da Vinci, og det var nok. Selv kiosklitteratur kan være godt skrevet, det findes der masser af eksempler på. Dan Brown gør det bare ikke særligt godt, må man nok konstatere. Desværre bliver han nok ved, for salgstallene er da vist gode nok.
Søren,
Kiosklitteratur er det helt rigtige ord - selvom mange nok vil være uenige! Synd for dem, da det må betyde, at de aldrig har haft en helt fantastisk læseoplevelse!
Dan Brown gør det nemlig slet ikke godt nok!
Apropos: Dan Brown's 20 worst sentences: http://www.telegraph.co.uk/culture/books/booknews/6194031/The-Lost-Symbol-and-The-Da-Vinci-Code-author-Dan-Browns-20-worst-sentences.html
Søren,
TAK!!! Det var dagens bedste grin i frokostpausen... der er virkelig nogle "perler" imellem; og der kommer sikkert endnu flere fra den nye bog.
Søren, jeg har hugget dit skønne link til min blog :)
@Nille Det var så lidt. Tænkte nok andre end jeg ville nyde det link :-)
@Dorte: Du er altid velkommen :-)
Dorte,
Det er absolut værd at dele ud af! Pragtfuldt grin :-)
Søren,
Jeg overvejede selv at publicere det - det er det hele værd!
Tak for, at du deler!
Hahaha, jeg gider helt sikkert ikke læse den her. Jeg var ligesom de fleste andre glimrende underholdt af Da Vinci C., men jeg hadede Angels & Demons (ved godt, at den kom før DvC, men jeg læste den bagefter) og denne her gider jeg slet ikke.
Jeg skal være den allerførste til at erkende min trang til alskens litteratur, og har som Nille stor respekt for litteratur som helhed. Jeg viger egentlig ikke tilbage for nogen genrer, selvom jeg dog ikke gider deciderede lægeromaner og romancer, med fimsede maleri-agtige billeder uden på. Ja, jeg er såmænd nok altlæsende. Og jeg behøver ikke blive undervist eller lære noget nyt.
Men denne her orker jeg bare ikke. Måske som paperback på en rejse til et eller andet hulla-bulla land, hvor den er den eneste, der kan fås på engelsk eller noget lignende. Ellers ikke.
Men derfor ville jeg stadig gerne have fået ideen til Robert Langdon og hans symbol-halløj....er en kende misundelig over de millioner af eksemplarer, som Dan Browns bøger trykkes i.
:-)
Louise,
Helt enig - meget kan man sige; men snu det er han altså!
Jeg læste faktisk Da Vinci Code i Lapland - og Angels & Demons i Aswan... det egnede de sig perfekt til. Men denne gang er mæthedspunktet vist nået!
Jeg kan sagtens læse forskellige ting - det behøves ikke altid være superintellektuelt. Men i dette tilfælde kedede jeg mig grumt - og underholdende skal det i hvert fald være!
Som (stort set) altid enig, Nille. Uanset hvad, det er vi læser, så skal det sgu være underholdende!
I hvert fald hvad angår lystlæsningen. Skole- og studiebøger går nok ind under en anden kategori, hvor det underholdende sikkert kan diskuteres ;o) men så bliver man til gengæld klogere.....måske!
God weekend i Bruxelles - har efteråret også ramt jer?
Louise,
Efterår??? Næhh... 20 grader lige nu; og jeg er på vej ud af døren til frokost på en fortovscafé! Der er blevet kørt rovdrift på energien på arbejde - så nu er det VÆK fra PC og arbejdsfristelser :-)
Man tager heller ikke skade af at læse noget, man bliver klogere af nej!
Forresten kan jeg vist lige nå omkring OXFAMs bogshop på vejen...
God weekend!
Post a Comment