Friday, August 28, 2009

Den Afmægtige - Ulrik Langen


  • Danish
  • 544 pages
  • August 25-28
  • Titre français: Pas traduit... et ne le sera pas!

Biografien om Christian den 7., mente jeg kunne være et passende supplement til de historiske biografer fra samme periode jeg tidligere har læst. Både om Caroline Mathilde, Struensee og i "nyere tid" også om Enevold Brandt. Dertil kom det ikke uvæsentlige faktum, at den var usandsynlig billig og i en meget flot indbinding og kvalitet.

Men det med kvalitet kan snyde... man skal i hvert fald ikke udelukkende dømme på det ydre. Den var ikke udelukkende ringe vil jeg mene - men der er nogle absolutte fejl ved denne biografi.

For det første er der historisk ukorrekte data - hvordan kan man som historiker og med en noteliste og kildefortegnelse, der fylder 50 sider alligevel slippe afsted med seriøse brølere? Det overgår min forstand!

Desuden er korrekturlæsningen mere end mangelfuld - utallige dumme stavefejl, men de skriger i øjnene på læseren og ødelægger en god læseoplevelse. Flere steder bruges de samme ord på samme side - så iøjnefaldende, at man har fornemmelsen af at genlæse en sætning man umiddelbart har læst. Sproget er ikke særligt varieret.

Det sidste er nok det sværeste at bedømme - for her er smag og behag forskellig. Som jeg også skrev om biografien af Enevold Brandt, så er der ikke meget nyt under solen i den overordnede historie om alt, hvad der skete i kongehuset på den tid. Derfor er det uagtet sværere og sværere at skrive biografier, der virkelig afslører nye ting - og/eller på en ny måde. En af de biografier i senere år, som virkelig gjorde indtryk på mig var Robert K. Massies skildring af det sidste zarpar, og hans indfaldsvinkel, som påviser i hvor stor udstrækning sønnens (arvingens) blødersygdom medvirkede til den russiske revolution. Der var en anderledes indgang til en kendt historie, som gav stof til eftertanke og gav mening i den kontekst, han forklarede handlingernes tragiske gang i.

Ulrik Langens biografi fortæller en masse anekdoter om livet ved hoffet - såsom de mere dagligdags ting om deres madvaner, deres personale; og selvfølgelig en masse anekdoter om Christian den 7.'s bizarre væremåde. Men han kommer ikke på noget som helst tidspunkt ind på en reel diagnose af kongens sygdom. Det mangler dybde ganske enkelt!

Forholdet til dronning Caroline Mathilde beskrives - men ligeledes uden en reel analyse; udover påvirkningen fra diverse hofansatte fra begge parters lejre. De fylder til gengæld uendeligt meget igennem hele bogen. Det er alt sammen gammel viden, som er samlet på en ny måde - men ikke på en opsigtsvækkende måde. Det er god læsning - men der er intet nyt i det; det mangler totalt en eventuel analyse af visse episoder, som fx kuppet, da Struensee og Brandt blev fængslet - som kunne være sammenholdt med de indtryk deres "forsvarere" i eftertiden har beskrevet.

Bogen er absolut ikke dårlig - den er bare ikke overraskende; sådan er det desværre tit, når man læser flere biografier eller bøger om samme person eller periode.

2 comments:

Anonymous said...

Kære Nille

Mange tak for anmeldelsen, som jeg først er stødt på for ganske nylig. Jeg ville være glad, hvis du kunne fortælle mig, hvilke ukorrekte historiske data, der findes i min bog. Så har jeg nemlig mulighed for at rette fejlene i forbindelse med et senere oplag.

Du kan evt. skrive direkte til mig (langen@hist.sdu.dk)

Mange hilsner

Ulrik Langen

Nille said...

Kære Ulrik,

Det er en meget ærlig anmeldelse - men sådan er livet jo. Jeg kan ikke umiddelbart huske de konkrete fejl; måske skulle man skrive dem ned undervejs og sende dem til forfatteren. Men såvidt jeg husker er det uoverensstemmelser i årstallene og klassikeren med ikke at aldersfæste personer korrekt, når det er såre nemt at tælle på fingrene, når man kender fødselsår.

Men det var noget, der virkelig slog mig under selve læsningen - og mere end et enkelt sted for at jeg har påpeget det i anmeldelsen.

Desuden ville en bedre korrekturlæsning virkelig højne bogen i et senere oplag er mit indtryk.

Med venlig hilsen
Nille