Thursday, January 21, 2016

Goodbye to Berlin - Christopher Isherwood



























  • Engelsk
  • 18.-19. januar
  • 252 sider
  • Dansk titel: Farvel til Berlin

Til tider er det så afslappende at dykke ned i de gode gamle klassikere - eller endnu bedre at opdage nye. Med bagklogskabens briller er der jo skrevet mangt og meget om alle tider i historien og her mange år efter, er der skrevet enorme mængder om 2. Verdenskrig. Men der er skrevet langt mindre om den periode mellem de to krige; den tidsperiode er forsvundet i dramaet om de krige, der ødelagde generationer.

Og dog var det en særdeles morsom og vild tid - netop fordi alle troede, at krig nu var overstået eller fordi man levede lidt fatalistisk med tanke på blot at more sig mest muligt nu, hvor verden var af lave.

Den periode har mange samtidige jo netop skrevet om - og de havde det sjovt i Paris med Hemingway og vennerne, som var en af hovedscenerne for datidens dekadence. Den amerikanske forfatter Erik Larson har også nutidigt skrevet en fantastisk bog om stemningen i netop Berlin i de skæbnesvangre år, hvor det hele ændrede sig med Hitlers adgang til magten.

Berlin var nemlig et andet knudepunkt i denne enorme fest; der var løssluppent og folk flokkedes dertil for tage del i festen. Christopher Isherwood var en af disse; muligvis var det nemmere at udfolde sin homoseksualitet langt fra familien og den bornerte engelske kultur?

Han er selvfølgeligisær kendt for sin Cabaret-musical, men hovedpersonen Sally Bowles optræder i denne lille samling af historier, som udkom i 1939. Der havde han selv forladt Berlin - han kunne ikke længere lide lugten i bageriet; men det er med en vis nostalgi, at han pakker og rejser. Og hans historier emmer af netop den specielle stemning, og det liv, hvor han måske endelig kan leve som han selv ønsker det.

Det er historien om et liv uden mange penge på lommen, hvor han boede i et pensionat - men alligevel festede og levede ubekymret. Han fortæller om rejser til kysten og de venner, han skaffer sig i byen også blandt jøderne. Han siger selv, at det hverken er biografisk eller komplet fiktion - som læser ville jeg mene, at det er ret biografisk, men navne er ændrede af hensyn til de rigtige personer.

Det er i hvert fald dejlig læsning, og har givet mig lyst til med det samme at få fat på hans andre bøger.

2 comments:

Ida Thordis /Tanker om Sproget said...

Jeg er så glad for Isherwood, især "Goodbye to Berlin"! Det er dejligt at høre, at du også kunne lide den! Jeg har faktisk kun læst de to Berlin-romaner ("Goodbye to Berlin" og Mr. Norris changes Train"), så hvis du læser noget andet af ham, som er anbefalelsesværdigt, må du endelig give lyd! :-)

Nille said...

Hej Ida,

Tak for din kommentar!

Jeg tror, at Single Man også skulle være særdeles læseværdig - men jeg vil da også læse Mr. Norric CHanges Train.

Jeg var så glad for den - et dejligt sprog præget af datidens måde at observere tingene på. Så det var et meget positivt bekendtskab at gøre med Hr. Isherwood.