Sunday, May 14, 2017

Maigret og knivstikkeren (Maigret XXIII) - Georges Simenon



























  • Fransk
  • 13.-14. maj
  • 200 sider
  • Originaltitel: Signé Picpus

Maigret sidder i telefoncentralen,og venter på, at klokken bliver 17. Politiet er blevet tippet om, at en spåkone vil blive myrdet på det tidspunkt. Der er dog hverken navn eller adresse - så de må vente på et alarmopkald. Brevet er underskrevet Picpus - men hvem er det?

Picpus er et kvarter i Paris; det er også en gade, en metrostation, en kirkegård - men kan det også være navnet på en person?

Opkaldet kommer, og det er en ung kvinde, der er myrdet af knivstik i ryggen. Men mere mystisk er det, at de finder en mand låst inde i lejlighedens køkken. Han siger ikke meget, og virker synligt nervøs, da de endelig kører ham hjem til kone og datter i et af byens bedre kvarterer. Her viser det sig, at han tit er låst inde - under påskud af, at han ikke er helt rask i hovedet efter, at han i mange år har sejlet på verdenshavene.

Men familien har penge; manden har nemlig engang reddet en ung pige fra døden - og hendes far betaler dem nu 200.000 francs årligt som tak. Men de penge forudsætter, at han er levende, da de ikke kan gå til familien. 

Maigret står virkelig overfor et dilemma. Han ved, at der er noget loddent ved den gamle, og at han lyver for ham - men samtidig er han overbevist om, at han er uskyldig. Men ringene spreder sig mere og mere - for den mand, der fandt advarslen viser sig selvat have skrevet den - og der findes slet ingen Picpus. Men der er et helt netværk af folk, der har levet af afpresning af rige mennesker, og nu er de pludselig faldet over familien med den mystiske fader. 

Maigret gennemskuer det - selvfølgelig - og det er jo en lidt trist historie om gadetiggeren, der bliver sat ind som erstatning for den myrdede læge, så familien stadig kan få de 200.000 francs årligt.
Maigret nyder dog at have tage hævne over de to kvinder, der har udnyttet den stakkels mand - og selvfølgelig tager han ham med på bistro for at fået solidt måltid mad.

Så han får sat nogle i fængsel denne gang, og kan endelig komme hjem til Madame Maigret, hvor han går i seng uden mad! Det er ikke noget, der sker tit for vores helt.

No comments: