Tuesday, March 31, 2015

Les coqs cubains chantent à minuit - Tierno Monénembo



























  • Fransk
  • 31. marts
  • 188 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

"De cubanske haner synger ved midnat" - det er da lidt af en titel! 

Tierno Monénembo opdagede jeg via hans biografi af den sorte soldat, der blev henrettet af tyskerne i 1943. Hans skrivestil er jo affødt af hans afrikanske rødder, og afrikansk litteratur blomstrer virkelig i disse år. Den er endelig ved at nå ud til et større publikum, og den modnes samtidig, så den er mere alsidig og dyb end afrikansk litteratur for blot nogle årtier siden.

I hans seneste roman foretager hans hovedperson El Palenque en rejse den modsatte vej; en afrikaner, der rejser til Cuba for at udforske sine rødder. Det er ikke den rejsende, der vil tilbage til sine afrikanske rødder - og det er jo i sig selv umuligt for en cubaner. I stedet spiller han på de mange paralleller mellem afrikansk og cubansk kultur - musikken, dansen, legenderne og sagnene. Den animistiske overtro, der trods kommunisme lever i bedste velgående i den cubanske folketro.

Historien fortælles af den småkriminelle Ignacio, som lever af at samle turister op i lufthavnen og føre den til barer, ludere og anden underholdning mod et mindre honorar. En dag bliver han bedt om at hente en speciel person, uden at man fortæller ham, hvorfor lige denne afrikaner er vigtig. Men han skal føres til et bestemt casa particular og han skal overvåges, 

Denne mand er El Palenque, som hver dag besøger en grav på en af Havanas kirkegårde. Som opsøger Hemingways notoriske vandhuller og flirter med de cubanske kvinder. Men mest af alt er han på jagt efter sin fortid; han er overbevist om, at det er hans mor i den grav og han har kun fragmenter af en sang som minde om hende, efter hun forsvandt da han var 5 år og boede i Conakry. 

Ignacio kan fylde hullerne ud for ham. Men først lang tid efter, at El Palenque igen har forladt øen - og efter, at en række begivenheder endelig har fået ham til at forstå, hvordan alting hænger sammen. Hvordan El Palenques far kom om bord på et skib i slutningen af 1970'erne. Hvordan han mødte Juliana - El Palenques mor, som faktisk var forlovet med en af revolutionens store kunstnere - Mambi. 

Men El Palenques far var en berømt saxofonist, som får charmet Juliana til at komme til Guinea - og hun vender kun hurtigt tilbage til Havana for at føde barnet, og informere Mambi om den afbrudte forlovelse. Mambi bliver nu straffet af Castros styre; Juliana opdager saxofonistens utroskab og druk - og da hun fem år senere vender hjem uden sønnen, er man mest interesseret i, at hun forsvinder. El Palenque opdager derfor ikke, at hun faktisk var i live på et asyl - og slet ikke lå i den grav, han besøgte. Mambi var den digterven, han drak rom med hver aften - og hvis reelle identitet ingen kendte.

Det er en historie om Cubas historie og dens rytmer og dens rom. Det er en historie om båndene tilbage til Afrika. Det er en historie, der følger de fineste afrikanske traditioner for mundtlige overleveringer, hvor alting spiller en overordnet rolle i kosmos. Det er smukt skrevet som en cubansk salsa og med bitterhedens ironi. El Palenque er rejst igen uden at få vished; men den usle lille Ignacio vil nu rette op på som en forsoning mod sin egen skæbne som humbugmager. En stor lille roman!

No comments: